Merellisiä ja mantereisia retkikohteita
Saaristomerellä ja laajemmin Lounais-Suomessa on kiehtovia retkeilykohteita. Tammelan Torronsuon ja Hangon Tulliniemen kohdalla olen kurkottanut kotikunnan ja maakunnan ulkopuolelle. Valikoimani kohteet ovat erityisiä paloja luontoa, kulttuurihistoriaa, elävää elämää ja saarten mosaiikkiä – yksinomaan kotisaareeni Kemiönsaareen kuuluu noin 3 000 saarta.
Monet Saaristomeren kohteet ovat saavutettavissa yhteisaluksilla, lautoilla ja losseilla. Tilausalukset ja taksiveneet lisäävät mahdollisuuksia toteuttaa ikimuistoisia retkiä. Merellisyys on saavutettavissa myös rannoilla ilman vesimatkaa. Muistoihin jäävän retkipäivän vuoksi ei tarvitse lähteä maalta merelle.
Merellisiä kohteita
Vänö
Maalauksellinen ulkosaaristokylä pienen merimatkan päässä tavallisuudesta. Ennen Vänön löytämistä hain kaukaa asioita, joita tällä kompaktilla saarella on tarjota: ympäriinsä avautuva meripanoraama, rakentamatonta rantaa, kappeli kanervanummella, katajikkoja ja tervalepiköitä, laitumia ja kapea hiekkapohjainen kylätie – paljon nähtävää ja koettavaa. Kyläseuran toimeliaisuuden ansiosta Vänössä historia elää edelleen.
Örö
Maankohoamisen seurauksena Örön ensimmäiset kalliot pilkistivät näkyviin 3500 vuotta sitten. Hiekkasaari Örö on Salpausselän merellinen jatke, joka toimi 1900-luvulle saakka kylien yhteislaitumena. Vuodesta 1912 alkaen Örö toimi ensin Venäjän, sittemmin Suomen, sotavoimien käytössä. Viimeiset kymmenen vuotta saari on ollut avoin meille kaikille.
Kun haluat yhdistää vierailuusi historiaa ja ainutlaatuisen luonnon tule Öröön. Löydät perhosketoja, avoimia nummia, mukulakiviteitä ja luontopolkuja, hiekka- ja kivirantoja, dyynejä ja merilinnoitteita tykkeineen.
Högsåra
Suurruhtinas Aleksanteri III:n kesälomasaari 1800-luvun loppupuolella on vanha luotsikylä lyhyen lauttamatkan päässä Kemiönsaarelta. Saaren luonto, historia ja idyllinen kylätaajama ovat kokemisen arvoinen kokonaisuus.
Purunpää Kemiönsaari
Mereisten maisemien vaellusreitti, jonka kruununa on upeat näkymät Glasbergetin korkeuksista Saaristomeren kansallismaisemaan.
Hanko Tulliniemi
On retkeilykohteita ja sitten on Hangon Tulliniemi. Jääkausi ei jäänyt ainoaksi Hangon muokkaajaksi, vaikka se suurimman työn on tehnytkin. Luonto itse on parsinut ihmisen tekemää ja jatkanut luomistaan ihmisen rinnalla. Molempien aikaansaannokset ovat Hangossa nähtävissä. Ja nähtävää riittää.
Meri päivän asussa molemmin puolin Tulliniemeä. Nähdä sekä Suomenlahtea että Saaristomerta päätä kääntämällä. Hiekkarantoja dyyneineen, veistoksellisia ikimäntyjä, majesteettisia lehtipuita, lintuja, pörriäisiä, ketoja, kallioita ja vielä Suomen eteläkärki kurottamassa mantereen viimeisenä nokkana meren puoleen.
Hanko (Hangethe) mainitaan jo 1200-luvun lopussa satamapaikkana merenkulkuun liittyvässä reittikuvauksessa. Kumionpää, hylkeen pää, on ikivanha suomenkielinen nimitys Hankoniemelle.
Hangossa historiaa ei voi sivuuttaa. Merkkejä menneestä näkee siellä ja täällä. Sotiin varautuminen ja sotiminen ovat jättäneet Hankoon jälkensä, muistomerkkejä, linnoituksia ja puolustusjärjestelmiä.